12. Rejsebrev Caribien, på vej til Panama


Copyright © 25 Sep 2006 12:10 Jens Drøgemüller,
http://sycarita.bitz.dk 

Fra St. Lucia til Bequia

Det at rejse kan være at søge andres selskab? Lidt sjovt, når man er erklæret solosejler? Alligevel er det min erfaring, at når man er er alene, er det nemmere at komme ind på livet af andre sejlere.
Den båd, som sidst har skrevet i Caritas gæstebog, er den danske båd S/Y FELICIA med Martin & Annette. Den har stået på land hele sommeren i Rodney Bay og er lige kommet i vandet. Deres plan er at sejle til Trinidad og gå på land der om en måned, undervejs vil de så se Grenadinerne.
Det var den samme plan, jeg havde, og vi var med det samme på bølgelængde. Det så ud til, at vi ville komme til at se en del til hinanden den næste måneds tid.

S/Y MARIANA den svenske båd med Magnus, Ola  og Richard, er ankommet her til Rodney Bay sydfra, og sammen med besætningen fra S/Y FELICIA og Louise fra S/Y MIE tog vi bussen til en lille fiskerby Dennery på St. Lucias østkyst. Dennery er afgjort den fattigste del af St. Lucia, her er der ingen turister; til gengæld er folk flinke og nemme at komme ind på livet af.

St Lucia - Dennery torvedag St Lucia - Dennery fiskerihavn

Der er ved at være opbrud.  S/Y MIE og S/Y MARIANA gik nordpå, og S/Y FELICIA sejlede sydpå mod Pitonerne, og vi skulle mødes på Bequia senere.
Selv sejlede jeg til Bequia i et stræk og anduver Admirallety Bay i mørke kl. ca. 24.00. Om morgenen ser jeg, at her lå der flere danske både,jeg havde mødt før: S/Y ATHENE med familien Luther og S/Y SØRINE en Great Dane 28 med solosejleren Rene. Her lå også S/Y THULE  og  S/Y PIA VIKING . Jeg havde også ventet at møde flere af de både, der har været på Tobago og Trinidad; men det er ligesom ikke rigtigt det samme. De er alle på vej mod nord, og jeg mod syd, så man er ligesom hægtet af hinanden.

Den svære beslutning

02-03-05 : Onsdag
S/Y PIA VIKING og S/Y THULE sejler om morgenen, og jeg har ikke rigtigt fået talt med dem. S/Y ATHENE og S/Y SØRINE vil sejle i morgen.
Jeg har tænkt en del over det at komme på land for sommeren på Trinidad, for det første er det for dyrt, og det gør et uønsket afbræk i turen, og der skal tjenes mange penge for, at flybillet og landplads er dækket ind.
Helst vil jeg bare fortsætte; men mangler kort og pilotbøger mm. Desuden skal jeg også bundmales, før jeg går gennem Panamakanalen. Da der så er mail fra S/Y NECESSE om, at de ligger på Curacao og venter på reservedele, gribes jeg af tanken, som blev stillet mig første gang på Barbados, om, at vi kunne følges ad ud i Stillehavet, da vi jo gjorde samme fart. Men jeg har ikke undersøgt det fornødne for sådan en tur og vil derfor være meget afhængig af S/Y NECESSE - her er er et link til deres finske hjemmeside: www.ruotsalainen.net. Jeg får fat i et søkort, der dækker frem til Curacao.
Om aftenen er vi danske både inklusiv besætningen fra S/Y FELICIA, som er kommet her til morgen, inde og få en sundown'er på Fraki Pani bar.

Næste morgenen har jeg endelig besluttet mig:

 Jeg følger efter S/Y NECESSE og går med dem ud i Stillehavet!  

Jeg tager i land, klarerer ud og mail'er til S/Y NECESSE, at jeg er på vej - hvis ikke før, så ses vi i Panama. Jeg mail'er hjem om, at jeg tager af sted, og jeg ringer til mine forældre og fortæller dem nyheden. Køber grapefrugter for de sidste 7 EC$ . Er kort forbi de danske både for at sige farvel. De havde også tænkt at sejle til St. Vincent i eftermiddag - på nær S/Y FELICIA, der jo er er på vej mod Trinidad.

Turen til Curacao

Bequia til Curacao
Curacao

Kl.14.00 er jeg så klar og letter anker og sejler for læns ud af bugten. På vej ind er S/Y MARE, som jeg lige får en 3 min. snak med, før vores veje igen skilles. Ærgerligt at sige farvel til folk, man har ventet på at se igen. Her er et link til deres hjemmeside www.sailing-mare.com . Jeg må nøjes med at følge dem på Internettet. Ca. 3 timer ude ser jeg hvaler - en flok på 4-5 dyr, de er temmelig store ca. 15 m . Kort efter mister jeg en fiskekrog, da en stor fisk bider på. Jeg gør god fart, og om aftenen ser jeg Bequia og St. Vincent forsvinde i horisonten. Jeg ser flere skibe om natten og flere på min kurs, så der er udkig hele natten med 15 min. intervaller.

04-03-05 : Fredag.
Lidt overskyet og jeg sover det meste af dagen efter en anstrengende nat; men nu ser jeg ikke længere andre skibe og kan sløjfe udkiggen. Kl. 14.00 1. døgn i søen, 125 sømil - ganske godt .

Ophold på Curacao

07-03-05 : Mandag.


Spanish Water Curacao

Kommer ind med lyset i Spanish Water Curacao; men S/Y NECESSE er her ikke. Efter at have ankeret lægger jeg mig ved siden af en lille Utzon spidsgatter fra Finland, skipperen hedder Poul. Jeg spørger selvfølgelig, om han har set Kari og Marika -  det har han. De ligger nu på Aruba sammen med endnu en finsk båd, og de venter på ham og mig. Det ser ud til, der er tid til, at jeg kan nå at få bundsmurt båden mm. Her er utroligt fint i Spanish Water, der er en kæmpe lagune med et storslået naturområde, det eneste minus er, at der er langt til butikker - her er ingen, kun en restaurant; men der er en gratis transport til supermarked hver dag kl. 10.00. Så der bliver provianteret stort - her, hvor der er et supermarked af dansk og hollandsk standard. Blandt andet køber jeg sprit til mit komfur  - 36 l . Med de 10 l, jeg stadig har, skulle det gerne række til Australien.

Jeg møder en amerikansk sejler, som skal hjem om en måned, efter at han har fået båden på land i Cartagena i Colombia.  Af ham køber jeg en bog: World Cruising Routes af Jimmy Cornell - en slags langtursejlernes bibel. Jeg får desuden kopieret hans søkort over Stillehavet og er dermed ikke længere så uforberedt mere.

Jeg bliver løftet ud af vandet, herefter højtrykspulet og slebet og spartlet med epoxy diverse steder og dagen efter bundmalet. Så tilbage i vandet igen. 3 dage fiks og færdig til at gå ud i Stillehavet.

 
Aftenbesøg Curacao - Så er varanen kommet om bord igen!
Curacao Spanish Water Curacao en caribisk ø
Carita klar til Stillehavet
Willemstad Curacao  frugtmarked
Willemstad Curacao frugtmarked Willemstad en europæisk by
Willemstad - Kom så Jens!  - Så er der serveret!
Oplukkelig flydebro åbner for alt fra gummibåde til supertankere

Turen til San Blas via Aruba

Den 16-3 afsejler jeg fra Willamstad  Curacao kl. 20.00 for at gå til Orangestad - Aruba i dagslys.

Curacao til Panama
Aruba morgenstemning

 Her anker jeg uden for byen kl 9.00, og på VHF'en taler jeg med Kari, de er på vej ud 2 både S/Y NECESSE og S/Y SATU III  - sammen sejler vi til San Blas øerne ud for Panama. En rå sejlads med stærk vind og krabbe søer pga. udadgående strøm nær land, en tur på ca. 550 mil på 4 døgn. Her slår jeg min personlig rekord med Carita 18-3 med en døgndistancen på 164 mil.

San Blas - Panama

San Blas øerne er et øhav af små lave øer af størrelser, det vil tage ca. 10 min til 30 min. at gå rundt om. Området kunne minde om Tobago Keys - bare mange gange større.  Egentlig ligner det mere noget, man ville forvente at finde i Stillehavet. Befolkningen her er indiansk, og alt ser ud som for århundreder siden. De padler rundt i udhulede træstammer, og deres huse er lavet efter gammel tradition af spinkle grene og palmeblade flet, ligeledes er deres beklædning også unik.

Kort over Panama
San Blas
San Blas
San Blas
San Blas
San Blas - Prvenir City
Ovn af olietønde hvor vi køberfriskbagt brød hver dag
San Blas - Over300 små natur perler
San Blas raske unge mænd S/Y SATU III og S/Y NEXESSE for anker
San Blas -   sejlførende udhulet træstamme 

Turen til Panama

Palmesøndag sejler vi - S/Y NECESSE og jeg til Colon ved Panama-kanalen. Vi sejler om natten for at være fremme i dagslys; men der er næsten vindstille med svag vind fra skiftende retninger, så vi er først fremme kl. 14.15  Påskemandag. Her ligger SY SATU III, og vi får straks en øl på havnepubben - 1 dollar stykket. Senere spiser vi på havnerestauranten - Hovedret, vin, kaffe og kage, og der er 2 der får en cognac  -  tilsammen 10 doller pr. mand .
 

Området omkring Panama Kanalen

 Det bliver spændende at se hvor mange dage, det kommer til at tage at komme igennem kanalen. Der er både, der allerede har ligget her i 3 uger .


Alt for nu Hilsen Jens

Links til Noonsite info
Curaco
Aruba
Panama
Flere Panama links
National Tourism Office
www.ipat.gob.pa
Panama Canal Commission (features a live video feed from Miraflores locks so that it is now possible to view a Canal transit on the internet)
Bocas del Toro province
The Panama Page
Service links:
 Send en hilsen til Jens - skriv i hans gæstebog
Retur CARITAS's Hjemmeside
Retur til forrige side 
CARITA's Fotogalleri
Oplæsning af tekst via adgangforalle.dk Få teksten læst op
Jens blev interviewet til  Jyllands-Posten den 2 marts 2005
 igen 21 december 2005
og igen i lokalbladet "Sydkysten" 30. december 2005

Informationer fra Noonsite om lande, der (måske) passeres:

Nord Europa: Belgium, Denmark, Germany, Netherlands,
Vest Europa: Canary Islands, Cape Verdes, Channel IslandsFranceIreland, Madeira, Portugal, Spain, United Kingdom
Syd Amerika:  Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, Venezuela,
Mellem Amerika: Panama,
Caribien: Aruba, Barbados, Bonaire, Curacao, GrenadaMartinique, St Vincent & the Grenadines, Trinidad & Tobago
Stillehavet: SouthPacific.org American Samoa, Australia, Cook Islands, Easter Island, Fiji, French Polynesia, Galapagos, Juan Fernandez Islands, Nauru, New Caledonia, New Zealand, Niue, Norfolk Island, Papua New Guinea, Pitcairn Island, Samoa, Solomon Islands, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Wallis and Futuna
South Indian Ocean: Chagos, Christmas Island, Cocos Keeling, Comoros, Kenya, Madagascar, Mauritius, Mayotte, Mozambique, Reunion Island, Seychelles, South Africa, Tanzania
North Indian Ocean & Red Sea: Bahrain, Djibouti, Egypt, Eritrea, India, Jordan, Kuwait, Maldives, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sri Lanka, Sudan, United Arab Emirates, Yemen
Mediterranean: Albania, Algeria, BosniaCroatia, Cyprus, Egypt, France, Georgia, Gibraltar, Greece, Israel, Italy, Lebanon, Libya, Malta, Monaco, Montenegro, Morocco, Slovenia, Spain, Syria, Tunisia, Turkey

Informationer fra The World Factbook om lande, der passeres:

Nord Europa: Belgium, Denmark, Germany, Netherlands,
Vest Europa: Canary Islands, Cape Verdes, Channel Islands,  FranceIreland, Madeira, Portugal, Spain, United Kingdom
Syd Amerika:  Brazil, French Guiana, Guyana, Suriname, Venezuela,
Mellem Amerika: Panama,
Caribien: Aruba, Barbados, Bonaire, Curacao, GrenadaMartinique, St Vincent & the Grenadines, Trinidad & Tobago
Informationer om Caribien
Kort Over Caribien
Stillehavet:American Samoa, Australia, Cook Islands, Easter Island, Fiji, French Polynesia, Galapagos, Juan Fernandez Islands, Nauru, New Caledonia, New Zealand, Niue, Norfolk Island, Papua New Guinea, Pitcairn Island, Samoa, Solomon Islands, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Wallis and Futuna
 


Copyright © 17 Nov 2006 00:42 Jens Drøgemüller, http://sycarita.bitz.dk